„Wniosły dzieci z sadu koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.”
W kalendarzu dni nietypowych, na wrześniowej stronie, możemy znaleźć wiele ciekawych okazji do świętowania. Jedną z nich jest Światowy Dzień Jabłka. Warto tutaj wspomnieć, że nasz kraj jest największym w Europie producentem tych owoców, a ich walory smakowe są doceniane na całym świecie.
Jabłka zawierają mnóstwo witamin i błonnika, a ich regularne spożywanie, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a także sylwetkę. Smakują wybornie, dlatego trudno jest im się oprzeć.
Grupa Jeżyków z oddziału przedszkolnego uwielbia się bawić, świętować i smakować, więc nie mogliśmy przegapić tego święta.
28 września w naszym przedszkolu zapachniało jabłkami. Wszystkie zajęcia i zabawy były iście jabłkowe. Dzieci m.in. śledząc historyjkę obrazkową „Od pestki do jabłka” poznały cykl rozwoju tych owoców, dowiedziały się jak wiele korzyści płynie z ich jedzenia, a także jak bogate menu można stworzyć wykorzystując jabłka w kuchni.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy sami nie spróbowali czegoś upichcić. Przedszkolaki, pod okiem wychowawców, przygotowały pyszne ciasteczka z jabłkami oraz wycisnęły świeży sok
z owoców. Bardzo się przy tym napracowały. Ale kiedy nadszedł moment degustacji, radości i zadowoleniu z wykonanej pracy nie było końca. Maluszki zajadały się ciasteczkami, popijając świeży i pyszny sok z jabłuszek.
Pamiętajmy, że zdrowe nawyki żywieniowe, to jeden z priorytetów naszych czasów. Trzeba wykorzystywać każdą okazję do tego, by uczyć dzieci jak w przyszłości dokonywać właściwych wyborów. Świećmy zatem przykładem i jedzmy jabłka, bo… „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.