Światowy Dzień Zdrowia w naszej szkole
7 kwietnia 2015 r. obchodzono Światowy Dzień Zdrowia. Tym razem tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest bezpieczeństwo żywności. Hasłem tegorocznych obchodów jest: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Światowy Dzień Zdrowia był dla nas okazją do promocji zdrowego stylu życia. W naszej szkole odbyła się akademia pod hasłem „Recepta na zdrowie”. Na szkolnej scenie ujrzeliśmy Śnieżkę, krasnoludki a nawet Babę Jagę. W bajkowe postacie sceniczne wcielili się członkowie Koła Przyrodniczego oraz uczennice klasy VI. Młodzi aktorzy w krótkich scenkach uczyli nas podstawowych zasad higieny i informowali o zdrowych zachowaniach na co dzień. Gimnazjalistki zwróciły uwagę na zgubny wpływ hałasu, który szczególnie podczas przerw jest obecny w każdej szkole. Na koniec uczennica klasy IV Monika Hajdasz podsumowała spotkanie „…Wszystkie nasze rady do serca weź sobie, nie hałasuj, jedz owoce i zadbaj o zdrowie. Miej życzliwość w swej naturze, bo życzliwi żyją dłużej…”. Przedstawicielespołeczności szkolnej podziękowali Pani pielęgniarce w miejscu nauczania i wychowania Małgorzacie Chmura, która zawsze chętnie wspomaga nas merytorycznie we wszystkich przedsięwzięciach dotyczących profilaktyki zdrowotnej.
Działania uczniów Szkoły Podstawowej i Publicznego Gimnazjum koordynowała pani Jadwiga Stopyra nauczyciel przyrody, edukacji zdrowotnej i ekologicznej.
W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca propagowanie i stosowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności, tj.:
1. utrzymanie czystości,
2. oddzielanie żywności surowej od ugotowanej,
3. dokładne gotowanie,
4. utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze,
5. używanie bezpiecznej wody i żywności.
Materiały informacyjne są dostępne na stronie internetowej Biura WHO w Polsce www.who.un.org.pl